Niets is mooier dan het plannen van de aankoop en inrichten van een droomhuis. Met die aanschaf zijn echter wel kosten gemoeid. Een hypotheek kan een oplossing bieden. Kopers kunnen daarbij kiezen uit verschillende soorten hypotheek. Vaak gaan die samen met een ander financieel product zoals een levensverzekering, ofwel overlijdensrisicoverzekering en een spaar- of beleggingsrekening. Deze constructie wordt ook wel een hypotheekvorm genoemd. Onze adviseurs kunnen over elke hypotheekvorm of soorten hypotheek adviseren. Voor uw gemak zetten we de belangrijkste aflosbare hypotheeksoorten even op een rij.

Hypotheek met tussentijdse aflossing

Met name startende huizenkopers zijn gebaat bij een hypotheek waarbij een tussentijdse aflossing mogelijk is. De annuïteitenhypotheek en de lineair hypotheek zijn daar de beste voorbeelden van. Kopers die één van deze hypotheeksoorten nemen kunnen de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Sinds 2013 is dat alleen mogelijk wanneer startende huizenkopers de gehele hypotheek in maximaal 30 jaar tussentijds aflossen.

Zowel de annuïteitenhypotheek als de lineaire hypotheek dienen periodiek te worden afgelost. Vaak is dat maandelijks. Het verschil zit ‘m in het feit dat het bruto bedrag periodieke bedrag dat bij de annuïteitenhypotheek betaald wordt voor rente en aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek hetzelfde blijft. Bij een lineaire hypotheek wordt het hypotheekbedrag gedeeld door het aantal periodieke aflossing.

Hypotheekaflossing aan het einde

Wanneer u er voor kiest om de lening aan het einde van de looptijd af te lossen dan houdt u die lening voor de hele periode in stand. U bouwt dan binnen een kapitaalverzekering of op een spaar- of beleggingsrekening een vermogen op. Met dat vermogen kunt u aan het einde van de looptijd de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen.

Het bedrag dat u uiteindelijk netto weet te sparen hangt af van de gestorte bedragen, de rendementen die behaald worden en de fiscaliteiten. Er zijn verschillende hypotheeksoorten waarbij u aan het einde van de looptijd de hypotheek kunt aflossen. Let op: deze hypotheeksoorten zijn niet van toepassing op startende kopers die van plan zijn hun hypotheekrente af te trekken van de belasting. Hieronder vindt u een overzicht.